خوراکی های مفید برای شب یلدا کدامند؟/ از پرخوری پرهیز کنید

به گزارش ایرنا، بزرگداشت شب یلدا از آیین های باستانی ایرانیان است که فلسفه آن ارج نهادن به گرمای حضور جمع و مهربانی به یکدیگر بوده و در این شب اعضای خانواده و دوستان معمولا در منزل بزرگان به دور هم جمع و ضمن تجدید دیدار و تحکیم مهر و محبت، با انواع خوراکی ها پذیرایی می شوند.

به گزارش ایرنا، بزرگداشت شب یلدا از آیین های باستانی ایرانیان است که فلسفه آن ارج نهادن به گرمای حضور جمع و مهربانی به یکدیگر بوده و در این شب اعضای خانواده و دوستان معمولا در منزل بزرگان به دور هم جمع و ضمن تجدید دیدار و تحکیم مهر و محبت، با انواع خوراکی ها پذیرایی می شوند.

میهمان نوازی از ویژگی های اصیل ایرانیان است و در شب یلدا نیز این مهم اجرا می شود، اما باید توجه داشت که ارج نهادن به میهمان، از طریق عرضه غذاهای سالم باشد.

احمد اسماعیل زاده مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در مورد بایدها و نبایدهای تغذیه ای در شب یلدا به خبرنگار حوزه سلامت ایرنا گفت: برای پیشگیری و کنترل اضافه وزن، چاقی، دیابت، فشارخون، انواع سرطانها و بیماری های قلبی و عروقی لازم است که همیشه در مصرف میزان مواد قندی و شیرین، مواد غذایی پرنمک و شور و چرب از جمله در مناسبتها بخصوص در شب یلدا احتیاط کنیم.

وی اظهار داشت: مواد قندی و شیرین، چرب و پرنمک که سه عامل خطر مهم چاقی، دیابت، چربی خون بالا و فشار خون بالا هستند، همیشه به خصوص در شب یلدا باید کم مصرف شوند، از خرید و مصرف آجیل های شور خودداری و در عوض از آجیل های تفت داده نشده و خام و به مقدار کم استفاده کنید.

اسماعیل زاده با بیان اینکه چربی موجود در آجیل از نوع مضر نیست، اما دارای کالری بالایی است، افزود: برای جلوگیری از افزایش وزن در خوردن آن باید اعتدال رعایت شود.

وی ادامه داد: باید افراد دیابتی در شب یلدا به جای مصرف توت و کشمش و انجیر آجیل از مغز دانه هایی همچون گردو، فندق، پسته و بادام زمینی استفاده کنند. بیماران مبتلا به فشار خون هم از مصرف آجیل های نمکی پرهیز کنند.

اسماعیل زاده اضافه کرد: مبتلایان به فشار خون از مصرف میوه های شب یلدا همچون هندوانه، خرمالو و انار غافل نشوند چرا که این میوه ها سرشار از پتاسیم است که به کنترل و کاهش فشار خون کمک می کنند.

به گفته وی، یکی از تنقلات شب یلدا میوه های خشک هستند. این میوها سرشار از ویتامین هایی همچون ویتامین های گروه B و A و نیز املاحی مثل کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم، مس و منگنز است و از بروز اضافه وزن، چاقی، دیابت و چربی خون بالا پیشگیری می کند.

اسماعیل زاده افزود: لبو سرشار از آنتی اکسیدان است که باعث تقویت سیستم ایمنی می شود و فیبر بالای موجود در آن، موجب کاهش سطح کلسترول خون و کاهش خطر بروز سکته در بیماران قلبی است.

وی تاکید کرد: از مصرف شیرینی های بزرگ به خصوص شیرینی های خامه ای خودداری کنید و در صورت مصرف، شیرینی های خشک با اندازه کوچک را انتخاب کنید و البته در مصرف آن زیاده روی نکنید.

به گزارش ایرنا، بر اساس شواهد موجود، 76 درصد علل مرگ ومیرها ناشی از بیماری های غیر واگیر از جمله سرطان ها، دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و عروقی و یکی از علل اصلی ابتلا به بیماری ها اضافه وزن و چاقی است.

بر اساس آمار 52 درصد علل مرگ ومیرها ناشی از 4 بیماری شایع سرطان ها، دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و عروقی و بیماری های مزمن تنفسی هستند که علت اصلی ابتلا به این چهار بیماری مهم اضافه وزن و چاقی است.

اکنون میزان شیوع چاقی و اضافه وزن در ایران 24/48 درصد بوده که ایجاد چنین روندی ناشی ازالگوی نامناب تغذیه ای است. الگویی که به دلیل فاکتورهایی همچون مصرف چربی زیاد، شیرینی و نمک زیاد و مصرف کم فیبر، میوه ها و سبزیجات ایجاد شده است.

بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی مصرف بالای سدیم بیش از دو گرم در روز یا بیش از 5 گرم نمک در روز و مصرف ناکافی پتاسیم (کمتر از 5/3 گرم در روز) با افزایش فشارخون و افزایش ریسک بیماری های قلبی و سکته قلبی ارتباط دارد.

نظرات

captcha